De câte ori ați auzit spunându-se “Nu mai mănânc carbohidrați!” sau ați fost chiar voi cei care ați rostit lucrul acesta? Ei bine, nu este cea mai corectă exprimare, deoarece organismul nostru are ca sursă principala de energie carbohidrații. Într-o alimentație echilibrată, proporția de macronutrienți este următoarea:
- 50% carbohidrați
- 30% grăsimi
- 20% proteine
Prin urmare, carbohidrații sunt esențiali în alimentația noastră. Atenție însă la tipul de carbohidrați pe care îi consumăm. O alegere sănătoasă o reprezintă carbohidrații complecsi, iar alegerea mai puțin sănătoasă este reprezentată de carbohidrații simpli, rafinați.
Iată câteva exemple, pentru a putea face diferența:
Carbohidrați complecsi:
- Pâine integrală
- Paste integrale
- Orez integral
- Cereale pentru mic dejun, integrale
- Biscuiți integrali
- Legume și vegetale
- Leguminoase
- Fructe
Carbohidrați simpli, rafinați:
- Patiserie
- Dulciuri ( bomboane, napolitane, prăjituri, gogoși, biscuiți)
- Băuturile răcoritoare îndulcite, aromate
- Snacks-uri
- Paste albe
- Pâine albă
- Orez alb
- Zahărul
Carbohidrații complecși proveniți din alimente pe bază de vegetale integrale conțin fibre și au un indice glicemic mai mic. Fibrele contribuie la buna funcționarea a tractului digestiv, ajută la menținerea colesterolului și a glicemiei, în limite normale, oferă o senzație mai mare de sațietate după mese, au rol în prevenirea bolilor metabolice precum diabetul zaharat, obezitate.
În concluzie, nu trebuie să eliminăm carbohidrații din alimentația noastră, ci să facem alegeri mai sănătoase optând în principal pentru carbohidrați complecsi provenind din alimente integrale și limitând consumul de carbohidrați simpli, rafinați. O alimentație echilibrată și variată, care include toți macronutrienții în proporții adecvate, este cheia pentru o sănătate bună și un stil de viață sănătos.