Fie că ne dorim o schimbare în alimentația actuală sau o reducere ponderală, primul gând care ne vine în minte este dieta. Ce trebuie să înțelegem însă, este faptul că nu există diete pe care să le urmăm câteva săptămâni sau luni și să fim bine o viață întreagă. Este necesar ca noi să învățăm principiile unei alimentații sănătoase și să le aplicăm în viața de zi cu zi.
Dieta Mediteraneană respectă aceste principii și poate fi urmată cu ușurință pe tot parcursul vieții. Este ilustrată sub forma unei piramide în care sunt prezentate alimentele, frecvența și cantitatea. Astfel, la baza piramidei avem:
- Activitatea fizică zilnică- sănătate pentru trup și minte
- Cereale integrale: pâine integrală, paste integrale, orez brun, cereale de mic dejun integrale
- Fructe, legume, vegetale, leguminoase, oleaginoase
- Măslinele si uleiul de măsline- proprietăți extraordinare în prevenția bolilor cardiovasculare
- Lactatele
De îndată ce ne apropiem de vârful piramidei, sunt prezentate grupele alimentare ce ar trebuie consumate de câteva ori pe săptămână:
- Pește, fructe de mare
- Pui
- Oua
- Dulciuri cât mai rar și mai puțin
În vârful piramidei:
- Carne roșie- cantități mici, de 2-3 ori pe luna
Hidratarea este extrem de importantă iar consumul de alcool trebuie limitat.
Este necesară o atenție sporită la cantități. O alimentație sănătoasă înseamnă o alimentație echilibrată calitativ și cantitativ, iar Dieta Mediteraneană reprezintă foarte bine acest lucru.
Beneficiile unei astfel de diete:
- Prevenția bolilor coronariene
- Prevenția episoadelor coronariene acute
- Prevenția si controlul sindromului metabolic
- Prevenția diabetului zaharat de tip II
- Îmbunătățește controlul glicemic la pacienții cu diabet zaharat de tip II
- Prevenția obezității
- Controlul lipidic
- Reducerea riscului cardiovascular
- Impact asupra longevității
Referințe:
Caroline Apovian, MD, Does the Mediterranean Diet Prevent Obesity? – Medscape – Oct 12, 2022, https://www.medscape.com/viewarticle/982111
Serra-Majem, L., Román-Viñas, B., Sanchez-Villegas, A., Guasch-Ferré, M., Corella, D., & La Vecchia, C. (2019). Benefits of the Mediterranean diet: Epidemiological and molecular aspects. Molecular aspects of medicine, 67, 1–55. https://doi.org/10.1016/j.mam.2019.06.001
Esposito, K., Maiorino, M. I., Bellastella, G., Chiodini, P., Panagiotakos, D., & Giugliano, D. (2015). A journey into a Mediterranean diet and type 2 diabetes: a systematic review with meta-analyses. BMJ open, 5(8), e008222. https://doi.org/10.1136/bmjopen-2015-008222