Despre

Dietitian writing a diet plan, view from above on the table with different healthy products and drawings on the topic of healthy eating
Fig salad with goat cheese, blueberry, walnuts and arugula on wooden background. Healthy food. Top view

Alimentația sănătoasă este reprezentată de o alimentație echilibrată cantitativ și calitativ, și de un comportament alimentar sănătos, nicidecum nu presupune o dietă prin care se ajunge la înfometare, renunțare la grupe alimentare sau trecerea de la o extremă la alta.

Hrana conține nutrienți: substanțe chimice sau biologic active de care organismul are nevoie pentru supraviețuire, creștere și reproducere. În organism, aceste substanțe biologic active îndeplinesc funcții bine definite: unele furnizează energie organismului iar altele furnizează material plastic, ce ajută la creștere sau la repararea țesuturilor degradate prin uzură. De asemenea, participă la reglarea proceselor fiziologice și biochimice necesare pentru buna funcționare a organismului și menținerea stării de sănătate al acestuia.

Nutrienții acționează sinergic în organism, astfel pentru păstrarea stării de sănătate și prevenirea stării de boală, este necesar aportul în cantități adecvate a tuturor nutrienților de care organismul are nevoie.

Scopul educației nutriționale este de a înțelege relația dintre nutriție și sănătate, ce înseamnă un stil de viață sănătos și care sunt factorii de risc pentru sănatate atunci când alimentația este incorectă.

Tamara Mureșan

Nutriționist-Dietetician

în formare la
Facultatea de Farmacie
Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”
Cluj-Napoca