Despre
Alimentația sănătoasă este reprezentată de o alimentație echilibrată cantitativ și calitativ, și de un comportament alimentar sănătos, nicidecum nu presupune o dietă prin care se ajunge la înfometare, renunțare la grupe alimentare sau trecerea de la o extremă la alta.
Hrana conține nutrienți: substanțe chimice sau biologic active de care organismul are nevoie pentru supraviețuire, creștere și reproducere. În organism, aceste substanțe biologic active îndeplinesc funcții bine definite: unele furnizează energie organismului iar altele furnizează material plastic, ce ajută la creștere sau la repararea țesuturilor degradate prin uzură. De asemenea, participă la reglarea proceselor fiziologice și biochimice necesare pentru buna funcționare a organismului și menținerea stării de sănătate al acestuia.
Nutrienții acționează sinergic în organism, astfel pentru păstrarea stării de sănătate și prevenirea stării de boală, este necesar aportul în cantități adecvate a tuturor nutrienților de care organismul are nevoie.
Scopul educației nutriționale este de a înțelege relația dintre nutriție și sănătate, ce înseamnă un stil de viață sănătos și care sunt factorii de risc pentru sănatate atunci când alimentația este incorectă.
Tamara Mureșan
Nutriționist-Dietetician
Licențiat
Cluj-Napoca